Остерігайтесь підробок насіннєвого матеріалу!

Дата: 15.11.2023 11:57
Кількість переглядів: 83

Остерігайтесь підробок насіннєвого матеріалу!

     Фальсифіковане насіння - причина низької врожайності посівів. На даний час маємо ситуацію, коли на насіннєвому ринку присутні підробки насіннєвого та садивного матеріалу. Порушуючи права інтелектуальної власності на сорт рослин, в обігу зустрічається насіння, яке не відповідає сорту та з дуже низькими показниками якості. Отже, придбання насіння без відповідних сортових та посівних документів пов’язане з дуже високими ризиками.  Купуючи контрафактне чи фальсифіковане насіння, аграрії стикаються з такими проблемами як погані сходи або взагалі їхня відсутність, низька врожайність, низька якість врожаю, різнобій сорту, хвороби.

      Споживачів ошукують шляхом змішування насіння високої якості з тим, що взагалі несхоже, або замість генерації насіння заявленої у документах використовують нижчі генерації, можуть під маркою дорогого імпортного насіння продавати дешевий фальсифікований матеріал.

       Тому  Головне Управління Держпродспоживслужби в Київській області при виборі, купівлі насіння радить дізнатися  чи включений даний сорт до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні , звернути  увагу на наявність у продавців сертифікатів на насіння. Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує сортові якості насіння та сертифікатом, що засвідчує посівні якості насіння. Сертифікати  являються державними документами і підтверджують сортові та посівні якості партії насіння. Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, є необмеженим. Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або садивного матеріалу визначений пунктом 29 Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою КМУ від 21 лютого 2017 р. № 97. Гарантійний термін зберігання якості насіння повинен відповідати терміну чинності «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння». Перевірити їх чинність можна в  Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, який знаходить цілодобово у вільному доступі. На їх основі продавець зобов’язаний виписати вам супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”, а саме:

- «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) та елітне (базове) насіння;

- «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане);

- «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння гібридів першого покоління.

       Для партій насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів виписується також Довідка про сортові і посівні якості насіння згідно ДСТУ 6006:2008. Всі вищеперераховані документи підтверджують гарантію якості насіння згідно з ДСТУ 4138-2002.

       Ці документи видає споживачеві виробник чи реалізатор насіння. У разі перепродажу посередник (перекупник) видає нові супровідні документи на якість насіння (під свою відповідальність).Сертифікати на насіння або садивний матеріал та супровідні документи є дійсними на всій території України. Будь-яка партія насіння, що призначена для реалізації повинна бути затарована і промаркована етикетками встановленого зразка. Етикетки мають відповідати формі передбаченій наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.07.2017 р № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки. Номер партії насіння та інші відомості про партію, що вказуються в сертифікаті повинні збігатися з даними, зазначеними на етикетці для маркування партії насіння. Етикетка повинна містити всю необхідну інформацію про партію насіння: суб’єкт, культура, сорт, категорія/генерація, номера партії та етикетки, маса, місяць та рік пакування, відомість щодо протруєння та ін.

        З метою врегулювання спірних питань між суб’єктами господарювання стосовно посівних якостей придбаного насіння і товарних якостей придбаного садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (Постанова Кабінету міністрів України № 615 від 18 серпня 2017 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу» та «Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»). На вимогу заявника у разі встановлення невідповідності посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу акредитовані лабораторії Держпродспоживслужби здійснюють арбітражне аналізування.

        Нагадуємо, що Порушення порядку та умов ведення насінництва та розсадництва (Стаття 104–1 Кодексу), а саме: виробництво, заготівля, пакування, маркування, затарювання, зберігання насіння, садивного матеріалу з метою продажу без додержання методичних і технологічних вимог або реалізація їх без документів про якість, а так само інше введення в обіг насіння, садивного матеріалу з порушенням встановленого порядку – є підставою для накладення штрафу.

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері

насінництва, розсадництва та якості зерна

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                                              Симоненко Т.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь