Картопля – найсмачніший «другий хліб»

Дата: 11.04.2023 13:08
Кількість переглядів: 194

 Картопля – найсмачніший «другий хліб»

          Картопля є однією з найпопулярніших овочевих культур в Україні, яка використовується у приготуванні багатьох страв. І хоча більшість сортів картоплі дозріває в середині літа, ранні сорти дозволяють насолоджуватися смачними та стиглими бульбами вже у червні. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих репродукцій. З огляду на це посадковий матеріал потрібно періодично замінювати на високоякісний – еліту або першу репродукцію. Сорти картоплі бувають: надранні – перший врожай, вже можна викопувати на 40 день після сходів, ранні – формування врожаю через 60 днів та середньоранні – готовність бульби до збирання, через 80 днів, а також середньопізні – 80-100 днів та пізні – це понад 100 днів. Ранні сорти картоплі в Україні можна садити двічі на сезон, збираючи до осені повноцінні врожаї. Вони зазвичай дають у 2–3 рази більший врожай, ніж середньо- та пізньостиглі (за умови правильного поливу та підживлення);рання картопля погано зберігається, тому вирощувати її вигідно лише для споживання влітку та на продаж.

        Нижче наведено перелік сортів, які мають позитивні рекомендації:

Рив’єра – голландська ультрарання картопля (35-50 днів), високоврожайна – 530 ц/га. Кущ дає до 12 бульб вагою до 130 г. Його полюбляють за відмінний смак (17,7% крохмалю). Він стійкий до парші, раку, вірусів.

Аріель – голландський ультраранній (55-65 днів), високоврожайний (490 ц/га). В кущі до десятка бульб вагою 80-170 г. Містить багато крохмалю (16-18%), завдяки чому є дуже смачним. Картопля цього сорту добре зберігається.

Беллароза (картопля Біла роса) – один із найпопулярніших, німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-20 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.

Мінерва – ультрарання голландська картопля із великими бульбами (45-50 днів), високоврожайна (430 ц/га). Дає два урожаї за сезон. В кущі 15-20 штук вагою 120-240 г. Смачний, із високим вмістом крохмалю (до 18%). Мінерва має високу стійкість до парші, раку, гнилей, вірусів, середню – до фітофторозу. Проте потребує більше поливу. Відмінно зберігається.
 Слов’янка – роками залишається на першому місці за популярністю. І недарма: так, на Волині дві картоплини цього сорту заважили близько 2 кг кожна! Далі найбільшу таку картоплину посадили цілою, і наступного посушливого року вона дала більше сотні бульб загальною вагою 8,6 кг. Із трохи меншої, розрізаної на частини, отримали 26 кг урожаю з 5 кущів. Стебла ж виросли до 2 м.

Щедрик – високоврожайний ранній сорт (65-75 днів) із хорошим смаком (13-14% крохмалю). Бульби виростають великі, до 200 г. З одного відра сортових бульб отримують до 35 відер урожаю. Стійкий до колорадського жука, фітофторозу, парші, посухи.

Червона рута – один із найсмачніших сортів української селекції, дуже крохмалистий (до 26%), при цьому високоврожайний (520 ц/га), проте потребує хорошого підживлення й поливу. Стійкий до вірусів та раку.

Роко – голландський сорт (100-115 днів), високоврожайний (в середньому 15 кг з куща, 580 ц/га), містить до 19,7% крохмалю. Картопля Роко стійка до фітофторозу, гнилі, парші, раку. Дуже посухостійка.

Кондор – голландський середньоранній (65-75 днів) високоврожайний сорт (до 640 ц/га). Один із найсмачніших сортів із вмістом крохмалю до 17,7%. Стійкий до посухи, парші, раку, вірусів, добре зберігається, але потребує посиленого підживлення.

Гранада- сорт виведений в Німеччині. Високоврожайна, середньопізня картопля (95-110 діб), виведена 2015 року. Перевагою цього сорту є невибагливість у догляді, стійкість до посухи та різних хвороб. Картопля жовтуватого кольору, росте на різному ґрунті та добре реагує на добрива

Пікассо- голландський сорт. Картопля високоврожайна та середньопізня (95-105 діб). Вона приємна на смак, жовтуватого кольору та овальної форми. В порівнянні з іншими сортами, не потребує внесення значної кількості азотних добрив.

Королева Анна - ранньостиглий сорт німецької селекції. Дає рівні, гладкі, гарні бульби. Сорт стійкий проти вірусів, парші, вірусів. Термін вегетації - близько 80-85 днів. Підходить для тривалого зберігання.

 

Мирного неба та гарних Вам врожаїв!

 

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю

в сфері насінництва,розсадництва

та якості зерна управління фітосанітарної безпеки

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                 Симоненко Т.В.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь