Картопля – найсмачніший «другий хліб»

Дата: 11.04.2023 13:08
Кількість переглядів: 129

 Картопля – найсмачніший «другий хліб»

          Картопля є однією з найпопулярніших овочевих культур в Україні, яка використовується у приготуванні багатьох страв. І хоча більшість сортів картоплі дозріває в середині літа, ранні сорти дозволяють насолоджуватися смачними та стиглими бульбами вже у червні. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих репродукцій. З огляду на це посадковий матеріал потрібно періодично замінювати на високоякісний – еліту або першу репродукцію. Сорти картоплі бувають: надранні – перший врожай, вже можна викопувати на 40 день після сходів, ранні – формування врожаю через 60 днів та середньоранні – готовність бульби до збирання, через 80 днів, а також середньопізні – 80-100 днів та пізні – це понад 100 днів. Ранні сорти картоплі в Україні можна садити двічі на сезон, збираючи до осені повноцінні врожаї. Вони зазвичай дають у 2–3 рази більший врожай, ніж середньо- та пізньостиглі (за умови правильного поливу та підживлення);рання картопля погано зберігається, тому вирощувати її вигідно лише для споживання влітку та на продаж.

        Нижче наведено перелік сортів, які мають позитивні рекомендації:

Рив’єра – голландська ультрарання картопля (35-50 днів), високоврожайна – 530 ц/га. Кущ дає до 12 бульб вагою до 130 г. Його полюбляють за відмінний смак (17,7% крохмалю). Він стійкий до парші, раку, вірусів.

Аріель – голландський ультраранній (55-65 днів), високоврожайний (490 ц/га). В кущі до десятка бульб вагою 80-170 г. Містить багато крохмалю (16-18%), завдяки чому є дуже смачним. Картопля цього сорту добре зберігається.

Беллароза (картопля Біла роса) – один із найпопулярніших, німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-20 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.

Мінерва – ультрарання голландська картопля із великими бульбами (45-50 днів), високоврожайна (430 ц/га). Дає два урожаї за сезон. В кущі 15-20 штук вагою 120-240 г. Смачний, із високим вмістом крохмалю (до 18%). Мінерва має високу стійкість до парші, раку, гнилей, вірусів, середню – до фітофторозу. Проте потребує більше поливу. Відмінно зберігається.
 Слов’янка – роками залишається на першому місці за популярністю. І недарма: так, на Волині дві картоплини цього сорту заважили близько 2 кг кожна! Далі найбільшу таку картоплину посадили цілою, і наступного посушливого року вона дала більше сотні бульб загальною вагою 8,6 кг. Із трохи меншої, розрізаної на частини, отримали 26 кг урожаю з 5 кущів. Стебла ж виросли до 2 м.

Щедрик – високоврожайний ранній сорт (65-75 днів) із хорошим смаком (13-14% крохмалю). Бульби виростають великі, до 200 г. З одного відра сортових бульб отримують до 35 відер урожаю. Стійкий до колорадського жука, фітофторозу, парші, посухи.

Червона рута – один із найсмачніших сортів української селекції, дуже крохмалистий (до 26%), при цьому високоврожайний (520 ц/га), проте потребує хорошого підживлення й поливу. Стійкий до вірусів та раку.

Роко – голландський сорт (100-115 днів), високоврожайний (в середньому 15 кг з куща, 580 ц/га), містить до 19,7% крохмалю. Картопля Роко стійка до фітофторозу, гнилі, парші, раку. Дуже посухостійка.

Кондор – голландський середньоранній (65-75 днів) високоврожайний сорт (до 640 ц/га). Один із найсмачніших сортів із вмістом крохмалю до 17,7%. Стійкий до посухи, парші, раку, вірусів, добре зберігається, але потребує посиленого підживлення.

Гранада- сорт виведений в Німеччині. Високоврожайна, середньопізня картопля (95-110 діб), виведена 2015 року. Перевагою цього сорту є невибагливість у догляді, стійкість до посухи та різних хвороб. Картопля жовтуватого кольору, росте на різному ґрунті та добре реагує на добрива

Пікассо- голландський сорт. Картопля високоврожайна та середньопізня (95-105 діб). Вона приємна на смак, жовтуватого кольору та овальної форми. В порівнянні з іншими сортами, не потребує внесення значної кількості азотних добрив.

Королева Анна - ранньостиглий сорт німецької селекції. Дає рівні, гладкі, гарні бульби. Сорт стійкий проти вірусів, парші, вірусів. Термін вегетації - близько 80-85 днів. Підходить для тривалого зберігання.

 

Мирного неба та гарних Вам врожаїв!

 

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю

в сфері насінництва,розсадництва

та якості зерна управління фітосанітарної безпеки

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                 Симоненко Т.В.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь