Передпосівна підготовка насіння до сівби.

Дата: 28.03.2023 13:08
Кількість переглядів: 147

Передпосівна підготовка насіння до сівби.

        Якість насіння є однією з основних агрономічних вимог, що забезпечують отримання високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур. Тому дослідження насіннєвого матеріалу дуже важливе — адже шлях до отримання щедрих врожаїв починається зі здорової насінини.  Якщо ви плануєте висівати залишки насіння з попередніх сезонів, то слід пам’ятати, що з роками насіння втрачає свою схожість. Існує навіть такий термін, як довговічність насіння (властивість зберігати схожість тривалий час). Розрізняють біологічну і господарську довговічність насіння. Біологічна довговічність - час, протягом якого проростають хоча б окремі насінини. Час господарської довговічності коротший - він триває, поки схожість відповідає нормі стандарту.

       Купуючи минулорічний посівний матеріал у виробника насіння або у офіційного дистриб'ютора, він обо'язково має надати Вам документ, в якому вказано що насіння пройшло пересертифікаю і його посівні якості відповідають стандарту.

Своєчасна підготовка насіння до сівби – один з важливих технологічних етапів насінництва. У ході підготовки перевіряється асортимент, кількість та якість насіння, яке вже було очищене, дороблено восени – у грудні або закуплено у виробників насіння або посередників. Підтвердженням якості закупленого насіння є наявність «Сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння» та «Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння».

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковане в герметичну тару - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони, та насипом, - тридцять днів;

на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище, - чотири місяці.

Основні посівні якості насіння: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість. На показники якості та безпеки насіння перевіряється у лабораторних умовах. Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями – запорука майбутнього врожаю, висів якісного насіння дає можливість отримати рівномірні, дружні сходи. Саме від енергії проростання залежить рівномірність росту сходів. Для визначення сортових і посівних якостей насіння використовуються єдині методи та лабораторно-технічні засоби, єдина термінологія і нормативна документація. Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння.

Перевірити посівні якості насіння можливо в лабораторіях Державного центру сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції, або в приватних лабораторіях.

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю

в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                Симоненко Т.В.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь