Корисна інформація для населення

Дата: 26.03.2023 09:38
Кількість переглядів: 128

 

МІНВЕТЕРАНІВ: УРЯД СПРОСТИВ ПОДАННЯ ЗАЯВИ НА ПРИЗНАЧЕННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ У РАЗІ ЗАГИБЕЛІ ЧИ ІНВАЛІДНОСТІ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови КМУ №336, які спрощують подання заяви на виплату одноразової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Про це повідомили на Урядовому порталі.

Відтепер подавати до Мінветеранів заяву на призначення одноразової грошової допомоги можна не лише у паперовій, а і в електронній формі, в тому числі через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Крім того, є можливість не подавати документи для призначення одноразової грошової допомоги, якщо необхідні для цього дані є у володінні Мінветеранів, або містяться у відповідних Реєстрах і їх можливо отримати шляхом доступу до цих Реєстрів, або в автоматичному режимі шляхом електронної інформаційної взаємодії, розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна після засідання Уряду.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ НА ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ З’ЯВИЛИСЬ НА ПОРТАЛІ «ЗНАЇМО»

На порталі «Знаїмо» можна знайти рекомендації для освітян, батьків та дітей щодо раціону і корисного харчування. Через повномасштабне вторгнення рф в Україну частина дітей вимушена навчатися в дистанційному форматі. Тому на порталі з’явилися поради щодо правильного харчування школярів удома.

Проєкт «Знаїмо» створено за ініціативи першої леді Олени Зеленської в межах реформи системи шкільного харчування.

«Повномасштабне вторгнення дещо призупинило нашу реформу, однак ворогу не зупинити життя: педагоги працюють, а наші діти вчаться. А це означає, що ми не маємо права нехтувати їх здоров’ям. Тож цьогоріч тема здорового харчування буде однією з пріорітетних у нашій роботі», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

На сайті «Знаїмо» в підрозділі «Меню» є технічні карти багатьох шкільних страв. Тому батьки можуть порівняти їх із тим, що готують у їхній школі.

ЯК УКРАЇНЦЯМ ОФОРМИТИ ДОПОМОГУ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ

Це може зробити один із батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк. Достатньо подати заявку, вибравши зручний для себе спосіб, роз’яснюють у Мінсоцполітики

Як подати заявку на допомогу онлайн: 

1. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.

2. Заповніть форму на отримання послуги та підпишіть її особистим електронним підписом.

3. Заповнена заява автоматично буде перенаправлена до органу соціального захисту населення.

4. У разі правильного заповнення форми допомогу призначать наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту.

Для оформлення заявки на отримання допомоги також можна скористатися послугою єМалятко на порталі Дія.

Як подати заявку на допомогу особисто? 

Звернутися за місцем проживання до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг і надати такі документи:

– заяву одного з батьків;

– свідоцтво про народження дитини;

– особовий банківський рахунок для соціальних виплат;

– опікунам – рішення суду про встановлення опіки;

– документи, що засвідчують народження дитини (у разі народження дитини за межами України).

За інформацією Мінреінтеграції.

МОЗ: ЯК ОТРИМАТИ ПОСЛУГУ З РЕАБІЛІТАЦІЇ В СТАЦІОНАРІ

Через війну потреби українців у реабілітації зросли. Зважаючи на це, реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах було виокремлено у відповідний медичний пакет. У Міністерстві охорони здоров’я України надали роз’яснення до найпоширеніших питань щодо того, як безоплатно скористатися послугами з реабілітації в стаціонарі.

Як пацієнтові потрапити в стаціонар на безоплатну реабілітацію? 

Реабілітацію у стаціонарних умовах можна отримати:

  • за направленням лікуючого лікаря;

  • у разі переведення з медзакладу або клінічного підрозділу лікарні.

Направлення створює лікуючий лікар (якої саме спеціалізації, залежить від захворювання чи травми пацієнта).  

Потрібно враховувати, що безоплатно послуги з реабілітації надають ті лікарні чи реабілітаційні центри, які мають договір з НСЗУ за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах».  Таких закладів наразі 244 по всій країні.

Чи може пацієнт самостійно обрати лікарню для проходження реабілітації? 

Так. Особи, яким надається реабілітаційна допомога, мають право обирати реабілітаційний заклад, відділення, підрозділ, фахівців з реабілітації з урахуванням їх спеціалізації. Детально про права та обов’язки осіб, яким надається реабілітаційна допомога, можна почитати у Законі України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».

Яка безоплатна медична допомога передбачена для пацієнтів у межах пакета «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»?

Пацієнт у межах реабілітації в стаціонарних умовах може розраховувати на наступні безоплатні послуги:

– реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами та фахівцями з реабілітації;

– складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;

– моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;

– лабораторні та інструментальні обстеження;

– консультації лікарів інших спеціальностей;

– надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами;

– цілодобовий медсестринський догляд;

– психологічна допомога;

– своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;

– лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;

– харчування в стаціонарних умовах. 

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ВПО: УРЯД ПІДТРИМАВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ПРОЄКТ

Кабмін ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту щодо надання окремих соціальних послуг найбільш вразливим категоріям громадян. Йдеться про осіб, які через бойові дії або тимчасову окупацію опинилися в складних життєвих обставинах. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Соціальні послуги будуть надаватися у закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики. Зокрема, серед таких закладів – окремі санаторії у Трускавці та Миргороді.

У межах реалізації експериментального проєкту передбачено 4 соціальні послуги:

– надання притулку,

– підтриманого проживання,

– стаціонарний догляд,

– соціальна адаптація.

Ці послуги безоплатно надаватимуться людям похилого віку й особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб. Таким чином, найбільш незахищеним громадянам буде гарантовано не тільки прихисток, а й соціальну підтримку з урахуванням індивідуальних потреб.

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ АДАПТУВАТИСЯ В ТИМЧАСОВОМУ ЖИТЛІ

Після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну звичне життя нашого народу кардинально змінилося. Із першого дня війни українці шукають відповіді на питання, які ніколи не виникали раніше.

Нашим новим загальним бар’єром тепер стала війна. Нині ми точно розуміємо, що таке життя «до» та «після». І майже кожен в ці дні зіткнувся з багатьма ситуаціями вперше.

Як ніколи є потреба в чітких інструкціях та порадах спеціалістів.

У «Довіднику безбар’єрності» створили новий розділ – «У воєнний час». У ньому можна знайти відповіді на болючі питання найуразливіших верств населення: людей з інвалідністю, людей старшого віку та їхніх близьких, сімей із дітьми.

Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі

  1. Дитині важливо сказати: «Ми робимо все можливе, щоби ти був у безпеці. Щоб ми були у безпеці. Наразі ми перебуваємо саме в такому місці. Зараз будемо знайомитися з нашим новим будинком. Він не схожий на той, у якому ми жили. Я не знаю, чи сподобається він нам. Але ми зможемо зробити його нашим».

  2. Поговоріть про тварин, у яких будинок завжди із собою. Це равлик, краб… Де б ця тварина не була – вона вдома.

«Уяви, що ти равлик – зроби «чік-чірік» – я в будиночку. Ми з тобою як равлики. Наш будинок завжди всередині (доторкніться до серця). А до іншого ми з тобою звикнемо. Люблю тебе! У нас обов’язково все буде добре, де б ми не були!»

  1. Я готова тебе вислухати. Дитині важливо відчувати опору. Перша опора – це дотик (частіше торкайтеся дитини). Друга – ваш погляд. Третя – голос.

Коли дитина тривожиться, вона може стати гіперактивною, тривожною, примхливою, млявою. Це нормальні реакції. Будь ласка, якщо дитина ниє, скаржиться, слухайте її не перебиваючи, не виправдовуючись, даючи можливість спертися на ваше терпіння та розуміння.

  1. У цей момент важливо, щоб ваш голос був стійким і впевненим. Реакції дитини можуть бути різними. Важливо бути готовими до того, що вона розплачеться і скаже, що не хоче залишатися в будинку – тут немає друзів та іграшок, до яких вона звикла. Підтримуйте її почуття.

«Мені теж дуже сумно, і мені так шкода, що з нами це трапилось. Якби я могла, я б усе зробила, щоби війна закінчилася і все було як і раніше. Дивись, який ти герой. Ти нам так допомагав. І був таким сміливим. Зараз нам важлива твоя допомога, щоби ми були в безпечному місці. Поки ми матимемо тимчасовий будинок. А потім ми повернемось до нас додому. Я тебе дуже люблю. І ми обов’язково впораємося».

  1. Запитуйте усе, що хочете знати. Якщо це можливо, спитайте: «Що б ти хотів взяти з дому до іншого будинку?»

На запитання дитини: «Ми тут назавжди?», важливо відповісти, що ви не знаєте наскільки. – «Доки не стане безпечно».

– Я не побачу моїх друзів?

– Я впевнена, що побачиш. І ми зможемо їм дзвонити та писати. А ще в тебе неодмінно з’являться нові. У тебе будуть і старі й нові друзі.

  1. Якщо батько дитини залишається, скажіть: «Ми їдемо з тобою вдвох, тато приєднається, як тільки зможе. Чи ми до нього повернемося. Тато робитиме все можливе, щоб скоріше бути з тобою. Бо ти його сонечко. І він тебе дуже любить. Наша любов буде з ним. А його – з нами».

  2. Запропонуйте встановити правила.

«Зараз дуже важливо, щоб ти нам у всьому допомагав. Ти робитимеш те, про що ми тебе просимо. Будеш поруч, нікуди не тікатимеш. Ні з ким чужим не підеш. Постараєшся не вередувати. Нам не завжди буде зручно на новому місці, але ми точно впораємося. Домовились? (важливо у цей момент потиснути дитині руку) Дякую! Я знала, що на тебе можна покластися».

  1. Дайте дитині доручення, яке вона здужає. Наприклад, стежити за квітами, відповідати за іграшку, пити воду та вам нагадувати. Дитині важливо чути: «Дякую за те, що допомагаєш нам. Я бачу, як тобі складно, але ти справляєшся».

  2. Якщо є щось, що ви робили регулярно, обов’язково це виконуйте. Читайте казку перед сном, співайте пісні, обіймайтеся, вимовляйте слова, які звичні для дитини, секретні слова вашої сім’ї. Це дасть малечі відчуття стабільності.

За матеріалами, взятими із розділу «У воєнний час» із посібника з безбар’єрності.

Посібник був створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

У КВІТНІ РЕЦЕПТУРНІ ЛІКИ МОЖНА БУДЕ ПРИДБАТИ ЗА Е-РЕЦЕПТОМ. ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ ЖИТЕЛЯМ КИЇВЩИНИ?

Для того, щоб процес призначення рецептурних ліків став більш простим та ефективним, весною в Україні буде впроваджено електронний рецепт на всі рецептурні ліки. 

До того ж цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Адже виключно медичний спеціаліст може підібрати безпечне та ефективне лікування, а також запобігти можливим негативним наслідкам самолікування.

Рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків. При цьому задля своєї зручності саме  пацієнт зможе обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. 

При цьому МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. Тобто всі ті ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати зокрема і за е-рецептом.

Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці.

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП

Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.

А у разі, якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом звʼязку. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Водночас якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар зможе зробити вам призначення на паперовому рецептурному бланку. Так ви зможете отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці у зручний для вас спосіб.

На сьогодні електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні. Так лише в Київській області було виписано понад 41,7 тис. електронних рецептів на антибіотики та ще майже 700 – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь