Пам’ятка: Що потрібно знати про ботулізм.

Дата: 20.09.2023 08:48
Кількість переглядів: 48

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

Держпродспоживслужба

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

вул. Паркова, 34А, м. Вишневе,

Бучанський район,

Київська область, 08134,

тел. (044) 406-38-13

E-mail: gu@dpssko.gov.ua

сайт: www.oblvet.org.ua,

код згідно ЄДРПОУ 40323081

 

STATE SERVICE OF UKRAINE

ON FOOD SAFETY

AND CONSUMERS PROTECTION

SSUFSCP

 

MAIN ADMINISTRATION

 OF SSUFSCP

IN KYIV REGION

 

34А, Parkova str., Vyshneve,

Buchanskyi district

Kyiv region, 08134

phone: (044) 406-38-13

E-mail: gu@dpssko.gov.ua

WEB: www.oblvet.org.ua

код згідно ЄДРПОУ 40323081

 

№ ___________ від  ________ 20 ___ р.        на № __________ від  _________  20 ___ р.

       

Головам територіальних громад

        Броварського району

 

 

       Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує про випадок захворювання на ботулізм мешканки міста Бровари, що стався після вживання риби таранки (лящ) виготовленої в домашніх умовах.

Хвора знаходиться на лікуванні у інфекційному відділенні КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня».

З метою інформування населення Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області просить розмістити на Ваших WEB-сайтах пам’ятку населенню щодо профілактики ботулізму.

Додаток: Пам’ятка на 2-х аркушах.

 

  Начальник                                                                                   В.Г. Ситюк

Олександра Вакарчук

 (04594-65860)

 

 

 

Пам’ятка: Що потрібно знати про ботулізм.

 

215 Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, соленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштетів, тушкованих м’ясопродуктів, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення.

Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах «гніздами», тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить».  За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +5град С до +55градС, тобто навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить, в першу чергу, не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив до організму людини і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому навіть за найменшої підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний (безсимптомний) період зазвичай коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він складає 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія, сітка перед очима, мерехтіння), порушення дихання.

Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:

Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН=3,8-4,5. Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7 % у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10 % - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення. Отруєння, пов’язані з вживанням солоної риби виникають тому, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або у зв’язку з нерівномірним розподілом солі. Цукор при концентрації у водній фазі 47-50 % також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, варення при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою. Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається у досить короткий проміжок часу – 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури +800С – протягом 30 хвилин.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, у т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Слід ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

В жодному випадку не купуйте консервовані продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- купувати продукти в магазинах при наявності документів, що засвідчують безпечність та якість, що повинні бути представлені на вимогу покупця;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати; - сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.


Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь