НА КИЇВЩИНІ СТАРТУВАЛА НАЦІОНАЛЬНА КАМПАНІЯ З ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ КОРУ – БРИФІНГ КОВА (ВІДЕО)

Дата: 24.07.2023 08:10
Кількість переглядів: 63

НА КИЇВЩИНІ СТАРТУВАЛА НАЦІОНАЛЬНА КАМПАНІЯ З ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ КОРУ – БРИФІНГ КОВА (ВІДЕО)

Фото без опису

Для недопущення спалаху та розповсюдження кору на території України 17 липня стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації. Про її реалізацію у Київській області розповіли під час брифінгу заступниця директора – начальниця управління з лікувальної роботи Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець та завідувачка відділу імунопрофілактики Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Головінська.

Вакцинальна кампанія має дві цілі: довакцинувати проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК, та забезпечити умови, щоб усі діти вчасно отримували такі щеплення.

«Ми плануємо вакцинувати дітей із цільових груп, щоб перед початком навчального року мінімізувати кількість нещеплених дітей і відтак зменшити ризики поширення хвороби. У нашій області 12 390 дітей 2-17 років не мають щеплень від кору відповідно до віку», – зазначила Любов Крикливець. 

13 червня за сприяння міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ Київщина отримала 18,5 тис. доз вакцини КПК, що цілком забезпечує потребу області. Сьогодні вакцини розподілені між закладами охорони здоров’я регіону.

Заступниця директора Департаменту охорони здоров’я звернулася до освітян, а також батьків дітей та наголосила на важливості участі в організації та проведенні загальнонаціональної кампанії з вакцинації проти кору для захисту від небезпечної хвороби. 

Завідувачка відділу імунопрофілактики Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Головінська розповіла про особливості перебігу хвороби та важливість вчасно зробити від неї щеплення.

Кір – одна з найбільш заразних інфекцій у світі, яка часто має тяжкий перебіг із розвитком ускладнень. Із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 хворіють. Окрім цього, спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожні чотири-п’ять років. З огляду на те, що попередній спалах був у 2017-2019 роках, цього року на Київщині, як і по всій Україні, є висока вірогідність спалаху кору та значного збільшення кількості випадків.

«Головною причиною спалахів кору є низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби, що досягається через вакцинацію, першочергово серед дітей. У Київській області минулого року були вакциновані лише 85,3% дітей», – наголосила Наталія Головінська.

Вакцинація дітей від кору гарантується державою, діти можуть щепитися від нього безоплатно до 18 років.

 

Довідково.

Вакцина КПК є безпечною й ефективною та схвалена до використання ВООЗ. Для захисту від кору потрібні дві дози вакцини КПК. За календарем щеплень в Україні першу дозу вводять дітям у 12 місяців, другу – в 6 років. Дітям, які вчасно не були щеплені, вводять дві дози вакцини з інтервалом у мінімум 1 місяць.

Важливо, хронічні захворювання не є протипоказаннями до вакцинації. Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь