В рамках проєкту «Без бар’єрів» створено «Довідник безбар’єрності»

Дата: 02.03.2023 09:39
Кількість переглядів: 149

 Фото без описуВ рамках проєкту «Без бар’єрів» створено «Довідник безбар’єрності»

 У 2021 році в Україні започатковано проєкт «Без бар’єрів», в межах якого              14 квітня була прийнята Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, що розрахована до 2030 року і передбачає усунення бар’єрів у шести основних напрямках: фізичному, суспільному і громадянському, економічному, освітньому, цифровому та інформаційному.

   4 серпня 2021 року Кабінет міністрів України затвердив План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору. Він містить понад 250 ініціатив, одна з таких ініціатив − «Довідник безбар’єрності».

   Цей посібник покликаний зафіксувати нові норми безбар’єрної мови та стати гідом з коректного спілкування.

   Його головне завдання – зробити поняття більш зрозумілими та зібрати їх в одному місці, надавши роз’яснення основних принципів безбар’єрності, правил комунікації та словник базових термінів.

    “Довідник безбар’єрності” був розроблений та з’явився за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської. У ньому  зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. «Довідник безбар’єрності» – це проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, його також можна доповнювати. Довідник доступний в електронному вигляді, він розміщений за посиланням: https://bf.in.ua/

    «Довідник безбар’єрності» у доступній формі пояснює, чому не можна обмежуватися пандусами, якщо хочемо жити у безбар’єрному світі, а також, чому мова спілкування дуже важлива. У розділі «Правила мови» роз’яснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини.

    «Довідник безбар’єрності» дуже важливий у використанні в роботі в першу чергу працівників закладів, установ та організацій соціальної сфери.

 

Фото без опису Фото без опису

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь