Монетизація пільг за житлово-комунальні послуги

Дата: 23.02.2023 15:49
Кількість переглядів: 153

Монетизація пільг за житлово-комунальні послуги - це процес перетворення пільг на грошові виплати для їх одержувачів.

Такі пільги надаються найменш захищеним верствам населення: пенсіонери, особи з інвалідністю, малозабезпечені сім'ї тощо.

У січні 2023 року завершено реформу монетизації пільг, яка була розпочата в 2019 році. Раніше існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова.

З січня 2023 року виплата пільг на оплату комунальних здійснюється тільки у готівковій формі, а перераховувати кошти тепер буде Пенсійний фонд України (далі — ПФУ).

Тепер особа може отримати “на руки” свої гроші і, зекономивши енергоресурси, витратити зекономлену суму на інші потреби.

Проте, їй доведеться самим сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми виплаченої пільги.

Якщо особа отримувала пільги до грудня 2022 року готівкою, ПФУ перерахує кошти на її банківський рахунок або у відділення Укрпошти (це залежить від способу виплати, який вона обрала).

Якщо особа пенсіонер та до грудня 2022 року отримувала пільги у безготівковій формі, виплата надійде на його пенсійний банківський рахунок або у відділення Укрпошти, де він одержує пенсію.

Якщо особа не є пенсіонером та до грудня 2022 року отримувала пільги у безготівковій формі, ПФУ перерахує кошти на банківський рахунок в Ощадбанку, який відкриє для її.

Про це співробітники ПФУ повинні проінформувати особу, та щоб одержати кошти, їй треба буде один раз прийти у відділення Ощадбанку для укладення договору про відкриття банківського рахунку.

Якщо особа бажає отримувати кошти на рахунок, відкритий в іншому банку або через Укрпошту, вона може звернутися із заявою до органу ПФУ зручним для неї способом:

▪ особисто до будь-якого сервісного центру головного управління ПФУ;

▪ поштою;

▪ через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь